vineri, 4 septembrie 2009

Verde de primavara

Primavara, anotimp verde, natura sa trezeste la un nou ciclu de viata.
In primele am folosit efectul Orton, iar putin mai jos am incercat un HDR. Am sa dau cateva detalii despre ce inseamna acestea.

"Orton effect"
Michael Orton a fost printre primii care au scris despre acest efect, folosit in incercarea de a da muncii sale o tenta mai "soft" si putin "glow". Deoarece el fotografia pe film, isi compunea imaginea din 2 fotografii, una cu un grad ai ridicat de "sharpness" si alta mai "fuzzy". Acelasi efect poate fi realizat digital, fara a fi nevoie sa faceti 2 fotografii.
Cum sa realizati efectul Orton?
Aveti nevoie de un program care sa permita lucrul cu layere. Faceti o copie a primului layer (background layer) si selectati Blending Mode->Screen (va face imaginea mai deschisa). Mai faceti o copie a layerului (care de asemenea va face imaginea mai deschisa) si selectati Filters->Blur->Gaussian Blur. De obicei un nivel de 30-40 va fi destul pentru a da efectul dorit, insa depinde de gusturile fiecaruia :) Mergeti din nou la Blending Modes si selectati Multiply. Daca imaginea este prea inchisa mai puteti face un layer pentru a deschide culorile sau puteti folosi alte tehnici (selective lighting, shaddows and highlights).
Efectul Orton se poate aplica si imaginilor alb-negru.
Sper ca o sa fie de folos pentru cei care nu ati incercat pana acuma acest efect.

De la ce vine HDR?
HDR=High Dynamic Range imaging, si este o tehnica folosita pentru a da ogama mai larga de luminozitate intre partile mai intunecate si partile mai luminate. Acest lucru este obtinut prin suprapunearea mai multor cadre (fie exposure braketing, fie dintr-un fisier raw la care se modifica apoi expunerea). De asemenea se foloseste tonemapping pentru a reduce contrastul general care permite ca imaginile sa fie vizualizate pe dispozitive care nu au un nivel destul de ridicat pentru a reda imaginile hdr (lower dynamic range). Nu sunt adeptul exagerarilor in acest tip de prelucrare, insa aceste exagerari pot da cateodata o tenta mai artistica unor imagini.

Dani Rosan © All rights reserved

0 comentarii:

 

blogger templates | Make Money Online